Ting å gjøre i Tromsø

7 minutters lesetid

Tromsø – den arktiske hovedstaden – er en livlig by som tilbyr et stort utvalg aktiviteter som passer de fleste. I Tromsø får du det beste fra begge verdener; spektakulære naturopplevelser, et yrende natteliv, fantastiske restauranter og spennende dyreliv. Hvert år reiser folk til Tromsø fra hele verden for å se nordlyset, dra på hvalsafari og husky-turer, spise fantastisk mat og se hva byen har å by på.

T romsø kalles ofte «Nordens Paris» og gatene er fylt med butikker, kafeer og restauranter. Hvis du er interessert, har byens også et yrende natteliv du kan sjekke ut nærmere. Når du er klar for en liten flukt fra byen, er det mange naturaktiviteter like utenfor sentrum. Nedenfor har vi satt sammen en liste over ting du kan se og gjøre, for å hjelpe deg med å bestemme hva du skal prioritere når du besøker den arktiske hovedstaden.

Tilbring en natt på Tromsø Ice Domes

Hvert år, når polarnatten nærmer seg, bygges Tromsø Ice Domes i den nydelige Tamok-dalen, som ligger en 75 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum. Det er nye utskjæringer og temaer, hvert år, noe som sørger for at det blir en ny opplevelse hver gang. Kunstverket representerer lokal historie, kultur og dyreliv – og gjør det magiske vinterlandet komplett. Noe som er ganske unikt med Ice Domes er at de lar deg kombinere mange forskjellige aktiviteter med besøket ditt, noe som betyr at du kan skreddersy turen slik du vil.

seng av is tromsø ice domes
En seng av is i Tromsø Ice Domes

Den eksklusive Ice Domes Overnight Stay-pakken inkluderer en treretters middag ved bålet, trugeturer, nordlystur og hundekjøring. Dette lar deg kombinere noen av de mest ikoniske Tromsø-aktivitetene i én pakke, slik at ferien blir komplett. Det er også mange andre turer hvor du kan kombinere en tur til Tromsø Ice Domes med reinbesøk, hundekjøring, reinsdyrfôring og med

Dra på nordlysjakt

Hvis du reiser til Tromsø om vinteren, er det et must å få må med sg et glimt av naturens fyrverkeri. I Tromsø varer nordlyssesongen omtrent 21. september til 21. mars, og hvis du er i området i en periode på omtrent fem dager i denne perioden, har du ganske gode muligheter for å se dem. For å øke sjansene for å se lysene, kan du dra på en organisert tur.

Nordlyskveld i Tromsø

Det fine med nordlysturene er at du har mange alternativer å velge mellom, slik at du kan skreddersy turen etter egne ønsker og preferanser. Du kan dra ut i villmarken på en snøscooter, kjøre en arctic truck eller på tur med et huskyspann eller reinslede. Hvis du vil ha en mer avslappet opplevelse, kan du ta det rolig på en buss eller et cruise mens lysene danser på himmelen over. Du kan også kombinere flere turer hvis du har nok tid – det går ikke an å få «for mye Aurora Borealis». Det er vanskelig å få sett lysshowet ordentlig i byens sentrum på grunn av lysforurensning fra bygninger, biler og skilt. Derfor tar guidene deg med ut av byen for å finne de beste stedene å se lysene.

Reinsdyrslede

Hva er vel en tur til den arktiske hovedstaden uten å ta del i en ekte autentisk nordnorsk opplevelse? Reindrift har lenge vært en viktig næring i de nordlige delene, og da spesielt blant samene. På en tur med reinsleden får du møte samene, lære mer om kulturen deres, prøve lassokasting og mate reinen i tillegg til å dra på en unik sledetur gjennom de vakre snødekte områdene.

Tur med reinsdyrslede

I Tromsø kan du dra på sledetur med rein på dagtid og utforske det arktiske landskapet. Hvis du drar på reinsdyrstur om kvelden, kan du få et glimt av nordlyset på turen.

Hundekjøring

En annen unik form for transport i Norge er så klart hundesleden, og en slik tur vil også sikre at du får en autentisk opplevelse i Tromsø. Her blir du tatt med på et eventyr gjennom det snødekte terrenget, omgitt av arktiske fjell og naturskjønne fjorder. På disse turene får du til og med sjansen til å være sledefører for en dag. Hvis du er klar for en slik utfordring, får du kontroll over hundespannet mens du drar ut på eventyr. Når sledeturen er over, får du servert et varmt måltid rundt peisen i et sametelt.

Tromsø tilbyr hundekjøring på dagtid og kveldstid. Hvis du drar på hundekjøring om kvelden, kan nordlyset vises på himmelen over deg, noe som gjør turen enda mer minneverdig.

Matopplevelser i Nordens Paris

Tromsø er kjent for å ha kafeer og restauranter på hvert hjørne, og enten du ønsker kaffepause mellom shopping eller et godt måltid på slutten av dagen, vil du ha nok av utvalg. På Bardus i Cora Sandels gate er menyen basert på Nord-Norges kulinariske historie, og du kan nyte hjemmelaget mat laget av ferske lokale råvarer. Denne restauranten har en innovativ meny i stadig utvikling, med råvarer som elg, reinsdyr, kongekrabbe, fisk og hval. Smak Restaurant i Skippergata serverer også arktisk mat. Deres meny består av lokale råvarer som gjenspeiler den nordnorske faunaen.

Arktisk måltid på Bardus

I Mathallen lager nordnorske kokker fantastiske retter fra bunnen av basert på de arktiske ingrediensene som er i sesong. Hallen er åpen for både lunsj og middag, og om du er ute etter en kjøttrett, sjømat eller en god dessert, har du mange alternativer å velge mellom. Hvis du ikke ønsker en arktisk meny, har Tromsø et stort utvalg av internasjonale restauranter, alt fra pizzarestauranter til indisk, thailandsk og kinamat, så du kan være trygg på at du finner noe som smaker i denne byen.

Utforsk dyrelivet i den arktiske hovedstaden

Å få oppleve dyr i deres naturlige habitat blir mer og mer populært, og å oppleve den lokale faunaen er høyt på listen for mange når de besøker et nytt land. Fra midten av oktober til januar vil noen av verdens største pattedyr besøke kysten utenfor Tromsø for å spise store mengder sild. Hvis du dra på en dyrelivssafari fra Tromsø, kan du se pukkelhval, spekkhogger, nise og noen ganger til og med finnhvalene.

To spekkhoggere utenfor Tromsøs kyst

Du kan også dra på en stille hvalsafari på en hybridelektrisk båt som forårsaker minimal forstyrrelse på det marine livet. På noen turer vil guidene senke en undervannsdrone ned i vannet slik at du får en nærmere titt på sjølivet under deg. Guidene vil også dele historier og kunnskap om lokal kultur, historie og natur underveis. I tillegg til hvaler kan du få øye på sel, delfiner, ørn og andre lokale fugler.

Festivaler og kulturarrangementer

Som tidligere nevnt er Tromsø en livlig by, og det arrangeres mange forskjellige festivaler og kulturarrangementer i løpet av året. Hvert år (normalt den tredje uken i januar) starter Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF). Dette er den største filmfestivalen i Norge som viser et stort utvalg av filmer på utvalgte kinoer og visningssteder. Du kan blant annet se film på en improvisert snøkino og kinoen Fokus, som har Norges mest avanserte kinosystem. Det er også mange musikkfestivaler gjennom året, og sjansen er stor for at det pågår et eller annet musikkarrangement hver måned. Du kan også dra på en midnattskonsert i den arktiske katedralen eller lære besøke Polarmuseet og lære om arktisk vitenskap og polarekspedisjone

Overnattingssteder

I Tromsø er det mange alternativer for overnatting midt i hjertet av byen. Scandic Ishavshotel har tidligere vunnet prisen for fylkets beste hotellfrokost og ligger ved kaien i Tromsø. Scandic Grand Tromsø ligger i hjertet av byen – et perfekt utgangspunkt for å oppleve byliv, natur, aktiviteter og attraksjoner. Hvis du er ute etter en opplevelse utenom det vanlige, kan du selvfølgelig tilbringe en natt på Tromsø Ice Domes, og hvis du bare vil slappe av og ta det med ro etter timer med trasking i bygatene, kan du sjekke inn på Scandic Grand Tromsø, som tilbyr god mat og komfortable senger midt i sentrum.

Scandic Ishavshotel i Tromsø

Bli inspirert!

Sign up for our nyhetsbrev
Trenger du hjelp?