Norges ishoteller

9 minutters lesetid

Kunne du tenke deg tilbringe en natt på et hotell laget av snø og is? Hva med å sove i en seng av is, ta en drink i isbaren eller se film på iskinoen? I Norge har du to supre muligheter til å besøke et magisk vinterlandskap, med isskulpturer og kunstverk i forskjellige farger. Kirkenes Snowhotel 360 holder åpent hele året og Tromsø Ice Domes bygges i den vakre Tamokdalen hver vinter.

Jo da, vintrene i Nord-Norge er kalde, men i motsetning til hva de kanskje måtte tro i det store utland, er ikke Nord-Norge dekket av snø og is i sommermånedene. Så hvordan har det seg at Kirkenes har et ishotell som holder åpent hele året? Tidligere smeltet dette ishotellet, med alle de 20 rommene, hver sommer og ble bygget opp igjen hver vinter. Men nå har teknologien endret ting, slik at iglohotellet også kan holde åpent selv om sommeren.

Isskulptur i Tromsø Ice Domes

En knapp 75-minutters kjøretur fra Tromsø sentrum, i den vakre Tamokdalen, finner du Tromsøs ishotell, ved navn Tromsø Ice Domes. Hotellet består av is-suiter, en iskino, isbarer og en isrestaurant. De ulike seksjonene i hotellet har nye temaer hver vinter, noe som sikrer at besøkende får en ny og unik opplevelse hvert år. Temaene vises gjennom ulike isskulpturer og utskjæringer inspirert av lokal kultur og historie, nordlyset og lokalt dyreliv. Kunsten lyses opp i forskjellige farger og skaper en magisk og lysende atmosfære.

Bygging av ishotellene

Grunnen til at Kirkenes Snowhotel ikke smelter om sommeren lenger, er fordi flere aggregater, som står installert utenfor ishotellet, holder temperaturen nede. Dette er det første ishotellet i verden som holder åpent hele året. Da debygget det, måtte de først bruke snømaskiner for å lage snø. De trengte ganske store mengder før de kunne starte byggeprosessen.

Da de hadde tilstrekkelig med snø, blåste de opp en diger ballong, som ble basen for byggingen av isbaren. De dekket ballongen med snø, lot den stivne i noen timer før tok ut luften av ballongen og fjernet den. Så var isbaren klar til å dekoreres.

Etter at de var ferdige med isbaren, fortsatte de med is-suitene – hvor det ble brukt én ballong per to rom. Ballongen ble dekket med snø, og snøen fikk fryse en stund før ballongen ble fjernet. Deretter fortsatte de med den samme prosessen for de resterende rommene.

Kirkenes snowhotel iglo ice hotel
Kirkenes Snowhotel


Tromsø Ice Domes er laget på en lignende måte, men denne prosessen gjentas hver vinter. De blåser opp en gigantisk ballong og går rundt og blåser snø på den med en maskin. De lar snøen fryse en stund og så blåser de mer snø oppå den allerede frosne snøen. De gjentar denne prosessen til de har laget en kuppel, så tømmer de ballongen og fjerner den. Så er igloene klare til å dekoreres.

Besøk Kirkenes Snowhotel

Hvis du vil besøke dette magiske eventyrlandet, har du mange alternativer å velge mellom. Du kan for eksempel dra på dagstur til Kirkenes Snowhotel og spise en god middag på isrestauranten. Du vil da få en omvisning i de vakre is-suitene og ta en drink i den fantastiske isbaren. Det er også en huskyfarm og reinsdyrpark i nærheten, med over 180 huskyer og valper du kan hilse på.

Dersom du ønsker å overnatte i en av is-suitene, har du en uforglemmelig natt i vente. Dette er en perfekte setting for bryllupsreisen, en romantisk ferie eller en familietur. Kirkenes Snowhotel har 14 is-suiter som alle er unikt utskåret av profesjonelle kunstnere.

Bed made of ice Kirkenes Snowhotel
En seng laget av is i Kirkenes Snowhotel

Kirkenes har en konstant temperatur på -4°, noe som betyr at alt ligger til rette for at du skal få en kjølig og magisk natt. De fleste sover faktisk veldig godt på dette ishotellet, og når du sjekker inn, vil du få en varm sovepose og noen tips til hvordan du kan holde varmen gjennom natten. Du kan også spise en god frokost og en tre-retters middag i den unike gårdsrestauranten Låven, som har en fantastisk utsikt over fjorden.

Nyt frokost og en tre-retters middag i vår unike gårdsrestaurant Låven, med fantastisk utsikt til fjorden, besøk våre reinsdyr og huskyer på valpegården vår, eller ta en skitur om vinteren eller sykkeltur om sommeren.
Du har også tilgang til en varm lounge med toaletter, dusjer, garderobe og badstue døgnet rundt,så om det blir for kaldt for deg kan du flykte hit for natten.

Restriksjoner i Kirkenes Snowhotel: Alle gjester må være minimum 7 år. Det er ikke mulig å sove på dette ishotellet mer enn én natt av gangen.

Mens du bor på Kirkenes Snowhotel kan du delta i en rekke aktiviteter, som hundekjøring, nordlys-turer og kongekrabbesafari. Her har du alt du trenger for en uforglemmelig vinterferie i Nord-Norge.

Besøk Tromsøs ishotell – Tromsø Ice Domes

Ønsker du å besøke Tromsø Ice Domes har du et enormt utvalg av dagsturer og kombinasjonsturer å velge blant. Besøkene inkluderer ofte en filmfremvisning på iskinoen som viser hvordan hotellet ble bygget, slik at du kan se hvordan denne fascinerende prosessen foregår.

Ice cinema in the ice hotel, Tromsø Ice Domes
I Tromsø Ice Domes' is-kino kan du se film som viser byggeprosessen

Det finnes forskjellige Ice Dome-pakker som lar deg kombinere et besøk på ishotellet med andre opplevelser som hundekjøring, snøscooterkjøring, reinsdyrfôring og reinsdyrbesøk. Det er også en eksklusiv pakke med overnatting på Tromsø Ice Domes, som inkluderer trugeturer, en treretters middag, nordlysjakt og hundekjøring. Dette vil si at du kan kombinere ishotell-besøket med noen tradisjonelle nordnorske aktiviteter for å virkelig få en uforglemmelig ferie.

De ulike is-suitene og rommene på hotellet har ulike isskulpturer og utskjæringer som lyser opp i forskjellige farger. Kunsten skal representere det sterke båndet mellom menneske og natur på en kunstnerisk og spesiell måte. Som tidligere nevnt får du en unik opplevelse hvert år da kunsten har nye temaer hver gang ishotellet bygges.

Tromsø Ice Domes ligger i den naturskjønne Tamokdalen, med villmarkssenteret Camp Tamok like ved. I vinterperioden er denne leiren start- og sluttpunktet for en rekke aktiviteter med hundeslede, snøscooter og reinsdyr – det er også et av de beste stedene i verden for nordlysobservasjoner. På Tromsø Ice Domes kan du sove i en magisk iglo og samtidig dra på ditt livs opplevelsestur – med andre ord, alt du trenger for den perfekte ishotellferien.

reindeer sledding northern lights tromsø
Camp Tamok er utgangspunktet for sledetur med rein og andre aktiviteter

Restriksjoner i Tromsø Ice Domes: Alle gjester må være minimum 7 år.

Bli inspirert!

Sign up for our nyhetsbrev
Trenger du hjelp?