Kongekrabben

10 minutters lesetid

Kongekrabben, også kjent som kamtsjatkakrabbe eller russerkrabbe, er verdens største krabbeart. Å se denne monstrøse skapningen på kloss hold er et eventyr i seg selv, og kongekrabbefiske og krabbesafarier er populære som aldri før. Hvert år kommer reisende til Kirkenes fra alle deler av verden for å hjelpe å trekke dette beistet opp av Barentshavet.

Kongekrabbebyen Kirkenes

Tidligere fantes kongekrabben bare i det nordlige stillehavsområdet. Senere ble den introdusert for Murmanskfjorden for å skaffe lokalbefolkningen en ny verdifull fangst. Siden den gang har arten formert seg raskt og spredt seg til store områder i Barentshavet, inkludert deler av norskekysten. Den kan nå bli funnet i hele kystområdene rundt Finnmark. Kongekrabbefiske i Finnmark har blitt veldig populært, noe som har bidratt til at Finnmark har fått kallenavnet «kongekrabbebyen» eller «kongekrabbens hovedstad».

I Finnmark, et område som er frosset halve året, må man noen ganger være kreativ når man skal skaffe dagens fangst, og man kan ikke la seg stoppe av årstidene. Sommer som vinter har du en unik sjanse til å ta del i denne opplevelsen og hjelpe med å dra beistet på land. Bli med på kongekrabbefiske når enn det passet for deg.

Kongekrabbesesongen i Norge varer hele året. Det finnes mange forskjellige turer å velge mellom, både morgen- og kveldsturer. Om sommeren vil midnattssolen lyse opp vannet for deg på veien. I de mørkere månedene, fra midten av september til midten av mars, kan nordlyset vises på himmelen over deg, noe som vil sikre at du får en enda mer uforglemmelig opplevelse.

O m sommeren kan du dra ut på sjøen på en toppmoderne høyhastighets RIB-båt og hjelpe fiskerne dra krabbeteinene om bord. En liten sightseeing vil være inkludert i turen, hvor det er mulig å se niser leke i vannet.

Om vinteren kan du bli med på en snøscootertur ut på isen hvor du trekker opp krabbeteinene gjennom et hull i isen. Dagen avsluttes med et nydelig krabbemåltid som servere et tradisjonelt naust innredet som en restaurant Alle krabbene vi serverer kommer rett fra havet før de går videre til gryta og ender opp på tallerkenen din.

Hvor stor blir kongekrabben?

Krabben er en kaldvannsart som trives i temperaturer mellom 1 og 4ºC, og den finnes på dybder fra omtrent 10 til 400 meter. Langt utenfor kysten, ikke der vi fisker, men langt ute på det åpne, dype havet, har de funnet kongekrabber med bein som strekker seg til en lengde på to meter! Den største vi fanget på en av våre turer var 1,8 meter fra det ene beinet til det andre. Alle beina var større enn en hummer og fulle av deilig, saftig kjøtt.

Du har kanskje sett fiskere fange kongekrabbe i det populære TV-programmet «Deadliest Catch». Programmet har fått tittelen grunnet risikoen denne type arbeid inkluderer. Kaldt vann, røff sjø, tøffe værforhold og tunge maskiner er faktorer som gjør at dette anses som farlig arbeid.

Kongekrabbefiske under trygge forhold

Hvis du drar på en organisert kongekrabbesafari i Barentshavet, kan du imidlertid være sikker på at du vil være helt trygg. Guidene vil ta alle nødvendige forholdsregler, og båten legger ikke fra kaien hvis det brygger opp til storm. Dersom du trenger å låne varme klær, blir det dette også tatt hånd om. Alt du trenger å ta med deg er en god appetitt og en liten dose eventyrlyst.

Siden den første kongekrabben kom fra Russland til den norske kysten for mer enn 50 år siden, har bestanden økt betraktelig. I tråd med det har kongekrabbesafarier økt sterkt i popularitet gjennom årenes løp. Folk reiser faktisk fra hele verden for å ta del i sin helt egne "Deadliest Catch-opplevelse i Kirkenes – og det er det mange grunner til.

Å være med på å trekke dette dyret opp fra havet er en opplevelse i seg selv. Denne krabben er virkelig gigantisk – og kanskje vil du bli med på å sette neste rekord for den største krabaten fanget på en av våre kongekrabbeturer. Etter turen får du selvsagt smake på denne utsøkte delikatessen, hvor du får sette til livs så mye deilig og saftig krabbekjøtt du bare ønsker. Dette er uten tvil den ferskeste kongekrabben som er mulig å oppdrive.

En kongekrabbe-selfie er obligatorisk

Når du drar på kongekrabbesafari, får du se dette monsteret av en skapning på nært hold. I ferskvaredisken vil du i de fleste tilfeller kun se deler av et ben under skiltet merket «kongekrabbe». Men på en ekte kongekrabbetur kan du med egne øyne se hvordan de store krabbene kommer levende opp fra dypet.

Guidene har full kontroll over hvordan de skal ta livet av krabben før du får holde den, kjenne på størrelsen, studere de fantastiske detaljene og ta en selfie sammen med beistet.

Et skikkelig krabbemåltid


Du kan selvsagt ikke dra på kongekrabbesafari uten å smake på denne saftige delikatessen. Når vi kommer i land, får du oppleve et skikkelig kongekrabbemåltid i Showhotel Kirkenes sin rustikke naustrestaurant.

Så snart det kokende vannet er klart, forbereder guiden krabben på perfekt vis. Ingen saus. Ikke noe tull. Ikke noe annet enn fersk krabbe, rett fra sjøen, over til gryta og opp på tallerkenen. Ok, vi har selvsagt ris eller loff, majones og litt sitron. Verktøyet er hendende dine, en saks og litt tørkepapir. Det er alt.

Dette kan vi love her og nå: Du vil aldri, noen gang få et ferskere og mer velsmakende kongekrabbemåltid enn det du var med på å fange selv. Porsjonene er i tillegg veldig sjenerøse, og du kan være tryg på at ingen får sultne fra bordet.

Bli inspirert!

Sign up for our nyhetsbrev
Trenger du hjelp?