De beste tingene å gjøre i Norge

10 minutters lesetid

Har du planer om Norgesferie? Fra fjord til fjell, strender, nordlys og fiske, har det langstrakte landet vårt mye å by på, men det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor man vil dra og hva man ønsker gjøre.Nedenfor har vi samlet noen av de mest populære aktivitetene i porteføljen vår i tilfeldig rekkefølge – noe som forhåpentligvis kan være med på å gjøre ting litt lettere for deg.

1) Nordlyset

Hvis du har tenkt å reise til Nord-Norge om vinteren, er nordlyset mest sannsynlig på toppen av ønskelisten allerede. Dette spektakulære lysshowet er et et syn de fleste ønsker å få med seg. På turene våre drar vi langt fra lysforurensningen for å øke sjansene for å se lysene. Siden nordlyset er et naturfenomen, er det ingen garanti for at du vil få oppleve dem, men våre erfarne guider følger nøye med på været og nordlysvarselet for å sørge for at vi har størst mulig sjanse for en vellykket nordlysjakt. Vi har til og med egne nordlys-leirer ute i ødemarken med optimale forhold og muligheter for overnatting. Hovedsesongen for nordlysjakt er omtrent fra 21. mars til 21. september.


Tromsø og Kirkenes er noen av de mest populære nordlysstedene i Norge, og høysesongen for å se lysene danse på himmelen er omtrent fra 21. mars til 21. september Du kan jakte lysene med snøscooter, Aurora Cruise, Arctic Truck, reinsdyr, huskyer – det er mange aktiviteter å velge mellom!

2) Hundeslede

Husky-turer har lenge vært en populær vinteraktivitet i Nord-Norge. Noe kanskje ikke alle er klar over er at hundekjøring er noe du kan gjøre om sommeren også. Da vil sleden være byttet ut med en husky-vogn, noe som gjør at du ikke er avhengig av snø for å la de ivrige hundene trekke deg gjennom naturlandskapene. Vi har mange alternativer for hundekjøring i Tromsø og Kirkenes, både på dagtid og kveldstid.

I Kirkenes kan du dra på en husky-safari hvor hundene tar deg med på en 5 km lang tur langs fjorden i Sandnesdalen om vinteren eller på huskytur med vogn om sommeren.

I Tromsø kan du gå på hundekjøring i Breivikeidet eller ta kombinasjonstur med hundekjøring, iskupler og reinsdyrbesøk. Du kan også dra på hundesledetur om dagen eller en hundesledetur om kvelden. Kveldsturene gir deg også muligheten til å få med deg nordlyset på turen.

3) Romsdalsgondolen

Romsdalsgondolen er Norges lengste pendelbane og byr på en fantastisk 360 graders utsikt over de majestetiske fjelltoppene i Romsdalen. Pendelbanen frakter deg 1679 meter mellom Ånsdalsnes sentrum til toppen av Nesaksla – 708 meter over havet. Det finnes et bredt utvalg gondolbilletter å velge mellom, så du kan ta gondolen slik det passer deg best. Du kan ta banen opp til Nesaksla og gå ned igjen eller omvendt, eller du kan velge å kjøre gondol begge veier mens du slapper av og nyter utsikten. Det finnes også en restaurant på toppen av Nesaksla, som i likhet med gondolen holder åpent hele året. Eggen Restaurant tilbyr mat av høy kvalitet basert på lokale råvarer. Her kan du nyte et godt måltid og spektakulær utsikt i alle retninger.

Romdalsgondolen med utsikt over Raunefjorden
Romdalsgondolen er norges lengste pendelbane

4) Kjør din egen snøscooter

Snøscooteren, eller «nordens moped» om du vil, har vært brukt som transportmiddel i Nord-Norge og andre nordiske land i lang tid. Samene begynte først å bruke den til reindrift, tett etterfulgt av andre som så nytteverdien i den for reise og transport. Siden du ikke trenger veier for å kjøre med en snøscooter, bare snø og øde områder, kan snøscooteren gi mer fleksibilitet for de som bor i mer avsidesliggende områder. Vi har en rekke aktiviteter som gir deg muligheten til å kjøre snøscooter både som sjåfør og passasjer. Så lenge du er over 18 år og har gyldig førerkort kan du kjøre snøscooter på turene våre.

I tillegg til nordlysturen, tilbyr Kirkenes deg også muligheten til å dra på en snøscootersafari i det arktiske landskapetog enrussisk grenseekspedisjon med snøscooter.

Tromsø har snøscootertur om dagen og snøscootertur om kvelden (sistnevnte gir deg sjansen til å se nordlyset). Du kan også dra på en kombinasjonstur med snøscooter, iskuppler og reinsdyrbesøk.

I tillegg til nordlysturen, tilbyr Kirkenes deg også muligheten til å dra på en snøscootersafari i det arktiske landskapetog enrussisk grenseekspedisjon med snøscooter.

5) Kirkenes Snowhotel

Hvis du er ute etter en unik opplevelse, vil Snowhotel Kirkenes garantert gi den en overnatting du sent vil glemme. Dette er det første hotellet laget av snø og is som holder åpent hele året. Dette vil si at hvis du er i Kirkenes om sommeren og været er veldig varmt, kan du enkelt kjøle deg ned her, hvor det er en konstant temperatur på - 4 °. Sommer som vinter kan du sove godt gjennom natten i din egen is-seng. Du vil få en varm og god sovepose som hjelper deg med å holde varmen, og hvis det blir for kaldt, vil du ha tilgang til en varm lounge med tolatter, dusjer garderobe og badestue døgnet rundt.

3 personer i baren på Kirkenes Snowhotel
Isbaren i Kirkenes Snowhotel

6) Hvalsafari

Den beste tidspunktet å dra på hvalsafari i Norge er om vinteren. Hver vinter reiser spekkhoggerne tusenvis av kilometer til det kalde vannet i Tromsøkysten for å meske seg med sild og andre typer fisk. I Tromsø kan du dra på en stille hvalsafari eller en hval- og arktisk-safari

I sommersesongen vil pukkelhvalene reise til Karibia for å yte og føde kalvene sine, og det er derfor ikke mulig å dra på spekkhoggersafari i Tromsø på dette tidspunktet. Lenger nedover kysten, i Lofoten, kan du dra på ørn- og hvalcruise om sommeren hvor du blant annet kan få øye på spermhval, niser og andre arter, samt lokale fuglearter som havørn, ugler, kongeørn, lundefugl, havsule og alker.

7) Kongekrabbefiske

Å se dette monstrøse beistet på nært hold er et eventyr i seg selv. I Norge kan du fiske kongekrabbe året rundt, og det perfekte stedet å gjøre det er i Kirkenes – kongekrabbebyen. Om sommeren kan du dra på kongekrabbefisking med RIB og hjelpe guidene med å trekke krabbeteinene om bord. Om vinteren kan du dra du ut på fjordisen med snøscooter og trekke krabben opp gjennom et hull i isen. Dagen avsluttes med et kongekrabbemåltid i et gammelt naust innredet til restaurant. Dette er den ferskeste krabben det er mulig å oppdrive, og porsjonene er såpass store at du kan være trygg på at ingen går sultne fra bordet.

krabbeteine trekkes opp fra barentshavet om vinteren
Om vinteren trekkes krabbeteinene opp gjennom et hull i isen

8) Fjell og fjord

Dette punktet sier seg vel nesten selv – hva er vel en norgesferie uten majestetiske fjell og nydelige fjorder? Det finnes mange måter å utforske naturen i Norge, sommer som vinter. Kirkenes gir deg muligheten til å dra på en husky-tur i idylliske Sandnesdalen, der et hundespann bestående av ivrige huskyer leder an. Terrenget på denne turen er enkelt og ikke for bratt, noe som gjør turen egnet for alle. Hvis du vil dra på en vinterferie og foretrekker å ta fatt fjellet på en annen måte enn du kanskje er vant med, kan du gå på truger i Breivikeidet utenfor Tromsø. I Lofoten kan du overnatte i en rorbu rett ved fjorden og nyte fantastisk fjellutsikt.

I Romsdalen gir gondolen deg enklere tilgang til naturattraksjoner til Nesaksla-toppen mens du nyter spektakulær utsikt over de nærliggende områdene. Dette området byr på en rekke actionfylte opplevelser for den som liker en aktiv ferie. Du kan du kan gå på en lett fjelltur til Trollveggen, dra på en guidet fjelltur over Romsdalseggen, få en introduksjon til topptur på ski eller prøve airboarding.

9) Overnatt i en rorbu

En rorbu er en fiskehytte som tradisjonelt ble brukt som et sesongbolig for fiskere i fiskesesongen. Hvis du er ute etter en autentisk opplevelse, tilbyr Lofoten flere overnattingsmuligheter i slike fiskehytter. Lofoten er kjent for sine vakre fjorder, majestetiske fjell og mange fiskevær. Å er det best bevarte fiskeværet i Lofoten, og i Å Rorbuer får du en autentisk følelse samtidig som du får dra nytte av moderne komfort. Nyvågar Rorbuhotell i Storvågan tilbyr mange komfortable og romslige fiskehytter med hotellstandard hvor du kan slappe av og nyte omgivelsene.

Å rorbu
Å Rorbuer i Lofoten

10) Isfiske

I Nord-Norge er vannet kanskje dekket av is halve året, men fisken vil fortsatt være på samme sted – du må bare være litt kreativ for å få tak i den. I Nord-Norge står jakt- og samle-livsstilen fortsatt sterkt og Isfiske er en populær aktivitet både for lokalbefolkningen og besøkende om vinteren. I Kirkenes kan du dra på isfiske med en ekspert, hvor du blir tatt med på den iskalde fjorden på en snøscooterslede. Fiskeeksperten vil bore et hull gjennom den tykke isen før du senker snøret ditt og venter på at fisken skal bite. Torsk er den vanligste fisken, men du kan også få andre typer fisk på kroken – vi har til og med fått laks på noen turene våre.

Norge har mye å tilby, det være seg fjell, fjorder, dyreliv, nordlys eller store arktiske landskap. Enten du reiser om vinteren eller planlegger en sommerferie, håper vi at vi har gjort det litt enklere for deg å finne noen spennende ting å gjøre i Norge.

Bli inspirert!

Sign up for our nyhetsbrev
Trenger du hjelp?