De beste stedene å se nordlys i Norge

10 minutters lesetid

Alle som har opplevd nordlyset i levende live, kan fortelle deg at det er et syn utenom det vanlige. De vakre fargene og mønstrene som danser over himmelen er noe du neppe glemmer med det første. Om vinteren kommer reisende til Norge fra hele verden i håp om å få et glimt av dette spektakulære lysshowet. Men hvor er det beste stedet å se lysene og hvor bør du dra? Og hva er egentlig nordlyset? I denne artikkelen vil vi svare på noen av de vanligste spørsmålene om dette fenomenet og gi deg noen tips om når og hvordan du kan oppsøke lysene selv.

Hva er nordlys?

Nordlyset, eller aurora borealis om du vil, oppstår når ladede partikler fra solen kommer i kontakt med molekyler i atmosfæren vår. Det hele starter med at solen kaster enorme mengder plasma – kjent som en solstorm – som strømmer mot jorden med hastigheter opp til 8 millioner km/t. Når solstormen når jorden, rammer den magnetosfæren – et magnetisk felt dannet rundt jorden, og drar gassene og partiklene fra solstormen mot polene våre. Når partiklene fra solen kolliderer med molekylene i atmosfæren, oppstår det magiske nordlyset

De beste stedene å se nordlys på i Norge

Jo lenger nord du er og jo mer solaktivitet det finnes, desto større sjanse har du for å se lysene. I Nord-Norge er blant annet Tromsø, Kirkenes og Lofoten populære destinasjoner for reisende på nordlysjakt.

Tromsø ligger i hjertet av nordlysovalen, og er derfor kjent for å være et av de beste stedene i verden å se nordlyset. Hvis du er i Tromsø i en periode på rundt fem dager om vinteren, har du ganske gode sjanser for å se naturens eget fyrverkeri. Her kan du ta det rolig på et cruise eller dra på en mer aktiv tur med hundeslede, snøscooter, reinsdyrslede og mye annet.

Kirkenes er et annet populært reisemål. Med 200 aurora borealis-netter per år og ideell beliggenhet og forhold har besøkende mange muligheter til få med seg lysshowet. Hvis du er ute etter en skikkelig vinteropplevelse, kan du dra ut i villmarken og jakte på lysene med huskysafari, snøscooter, buss og mer.

Lofoten er kjent for fjorder, strender, fiske og selvfølgelig – nordlyset. Det dramatiske landskapet med fjell og fjorder gir deg de perfekte omgivelsene for å få et fantastisk skue over lysene. Uansett hvilken by du vil besøke, er det mange turer å bli med på hvis du er ute etter en skikkelig vinteropplevelse i Nord-Norge.

Den beste tiden å se nordlyset i Norge

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som er den beste måneden for å se lysene, ettersom det avhenger av flere faktorer. Det korte svaret er likevel: Om vinteren, ved mørk og klar himmel. (Omtrent fra 21. september til 21. mars)

September-Oktober: Sommeren er over, men denne perioden har ikke lange mørketider slik som de påfølgende månedene. Det er likevel mye solaktivitet i disse månedene, noe som gjør det mulig å se aurora borealis danse på himmelen.

November-Februar: I løpet av disse månedene er solen en sjelden forekomst, med svært svakt dagslys et par timer om dagen. Mørket er altså garantert, men sjansen for snø og skydekke er mye høyere, noe som ødelegge sjansene til å se lysene. Desember er en populær måned ettersom mange liker å kombinere jakten med juleferien

Mars: Våren er i anmarsj og i likhet med høstmånedene vil du få mer dagslys. I Mars er det likevel mulig å nordlyset i Norge grunnet høy solaktivitet.

Nordlyskveld i Tromsø


Enten du planlegger tur i 2021 eller 2022, er det mange ulike måter å oppleve aurora på. Når du er klar til å dra på jakt, er det essensielt å komme seg så langt unna de glorete bylysene som mulig. Du kan dra på tur på egen hånd, eller du kan maksimere sjansene for å få en skikkelig nordlysopplevelse ved å gå dra på en organisert tur.

P å en nordlystur vil erfarne guider med omfattende lokalkunnskap lede an. De tar deg med langt unna byen og lysforurensningen for å øke sjansene dine for en vellykket jakt. Siden dette er et naturfenomen, er det ikke er noen garanti for at du får oppleve lysshowet på turen din. Guidene vil imidlertid følge nøye med på været og aurora-varselet når de avgjøre hvor det er best å dra og tar deg meg til de beste forholdene langt borte fra lysforurensningen.

Hvis du lurer på hva prisen på en nordlystur er, er det forskjellige alternativer å velge mellom. Du kan velge en pakkereise eller dra på en all-inclusive-ferie som tilbyr dagsturer. Hvis du vil ha et mer fleksibelt alternativ, kan du velge dine egne aktiviteter som du vil, og for eksempel dra på tur med reinsdyr en dag og båttur neste dag – du bestemmer helt selv!

Nordlyset forekommer hele året

Selv om du ikke alltid kan se det, kan nordlyset oppstå hele døgnet, året rundt, men det vil bare være synlig på klare, mørke netter. Grunnen til at du ikke ser lysene om sommeren, på dagtid eller når det er overskyet, er fordi lyset er så langt unna, og så svakt, at det blir påvirket av lysforurensningen. Lysforurensning kan skyldes alt fra biler og byer til den største lysforurenseren av alle; solen.

Nordlystur med hundeslede i Kirkenes

Hvis du er i Nord-Norge og vil vite når og hvor lysene kan oppstå, finnes det ulike nordlys-varsler. Slike varsler kan hjelpe deg forutsi sjansen for at nordlyset oppstår i ditt område. Det er også flere apper du kan laste ned til telefonen din som kan være til hjelp når du jakter på neste lysshow.

Sov under naturens eget fyrverkeri

Hvis du er ute etter en autentisk opplevelse kan du bo i en gamme-hytte i Kirkenes. En "gamme" er en primitiv jordhytte som i Norge tradisjonelt ble brukt av samene. I vintersesongen vil det store panoramavinduet i gamme-hytta gi deg flott utsikt over nordlyset hvis det skulle vise seg i løpet av oppholdet.

En autentisk gammehytte i Kirkenes

Hvis du er i Tromsø, kan du velge å overnatte på Camp Tamok, Lyngfjord Adventures sitt villmarkssenter. Camp Tamok ligger i et område med optimale forhold for å se nordlys, og om vinteren er denne leiren start- og sluttpunktet for en rekke vinteraktiviteter. Hvis du vil, kan du kombinere en aurora borealis-tur med en overnatting på leiren. Camp Tamok ligger bare en 75 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum, men det har et tørrere klima som genererer mange skyfri netter, noe som gjør det lettere å se lysene.

Bli inspirert!

Sign up for our nyhetsbrev
Trenger du hjelp?