Myter om nordlyset

Det mystiske nordlyset

Dette fenomenet har vært en kilde til fascinasjon og forundring verden over i flere årtusener – faktisk har man funnet hulemalerier som skildrer naturfenomenet fra så langt tilbake som 30 000 år siden. Siden da har en rekke forskjellige kulturer og folkegrupper undret seg over hva lyset er og hva det betyr. Vikinger, islendinger og urbefolkningen i Norge og USA, for å nevne noen, har alle egne tolkninger og vridninger på hva det mystiske lyset skulle si eller varsle dem om. For noen var det skremmende trusler om død, mens andre mente det var et talerør med avdøde slektninger. Felles for de fleste, var at Aurora Borealis var noe utenomjordisk og overnaturlig.

northern lights sky tromsø

Vikingene feiret nordlyset

For vikingene betød nordlyset at guden deres, Odin, hadde sendt valkyriene – mektige, kvinnelige dødsvetter – for å hente sjelene til avdøde krigere. Vikingene trodde at lyset kom fra refleksjonene fra valkyriens rustning. Om nordlyset meldte sin ankomst, endte det med stor feiring. Det lå stor ære i å dø i kamp, og det var en enda større ære i å bli hentet av valkyriene for å bli en del av Odins personlige hær. Det var kun de aller beste krigerne som ble håndplukket av Odin og fikk muligheten til å bli med tilbake til riket hans Åsgard.

Groteske myter

Samene trodde ikke at nordlyset var noe gledens tegn. For dem var himmelfenomenet mer som et spøkelsesaktig slør hvor lyset var de dødes sjeler.

Disse sjelene skulle man la være i fred. Du måtte ikke se, snakke, vinke, plystre eller synge, for om lyset fikk ferten av deg, kunne det ta tak i deg og løfte deg opp i himmelen. I mer makabre sagn ble det også sagt at nordlyset kunne kappe av deg hodet om du ikke var forsiktig.

At lyset var døde sjeler, ble også trodd andre steder. I Grønland trodde befolkningen at det var barn som ikke overlevde fødselen, og den amerikanske urbefolkningen mente at det var avdøde slektninger og dyr som var drept under jakt.

Nordlys i Tromsø
Nordlyskveld i Tromsø

Varsler om krig

Nordlyset er lettest å se langt nord og i nærheten av polarsirkelen, men i sjeldne tilfeller – under ekstrem solaktivitet – kan også nordlyset sees lenger sør. Jo lenger unna jordas overflate nordlyset er, jo rødere blir det. Europeere som bodde lenger sør beskrev nordlyset som rødlig i fargen. Siden det var et såpass sjelden syn for syd-europerne, ble det oppfattet som et omen. De trodde at den røde gløden varslet om krig eller at fare var på ferde. For eksempel ble det observert nordlys i England og Skottland få uker før den franske revolusjon styrtet Frankrikes monarki.

Det skotske navnet på nordlyset var "Merry Dancers". Selv om dette navnet høres muntert nok ut, representerte "danserne" falne engler eller himmelkrigere som hadde dødd i kamp. I den skotske øygruppen Hebridene, er blodsteiner eller heliotroper et vanlig syn. Skottene trodde at de røde flekkene på blodsteinene var bloddråper som hadde falt ned fra himmelen når disse danserne kriget

Hunder som uler og barn som blir sjeløyde

Eskimoer trodde, i likhet med oltidends Grønland og amerikansk urbefolkning, at himmelfenomenet var avdøde slektninger, men i stedet for å frykte lyset, oppsøkte de det og kalte på det. De var sikre på at de dansende sjelene kunne prates med og forsøkte å mane frem lyset gjennom ritualer for å hviske beskjeder til deres nærmeste avdøde. Det blir også sagt at hundene deres pleide å ule mot lyset, og dette mente de var fordi hundene kjente igjen sine tidligere eiere.

På Island trodde man at nordlyset skulle lindre smerten ved fødsel. Men man måtte være forsiktig, for om den fødende kvinnen så på nordlyset, ville barnet bli født skjeløyd.

Himmelske bryllupsfeiringer og varslet om en ny dag

Ikke alle trodde lysene var et dårlig tegn. Da nordlyset lyste opp på himmelen, trodde esterne at de var vakre sleder som tok med seg gjester på en fantastisk bryllupsfeiring i himmelen.

De gamle grekerne og romerne trodde at nordlyset var søsteren til solen og månen, og at hun reiste over himmelen i vognen sin for å varsle broren og søsteren om at en ny dag var i anmarsj.

Ildrever og fiskelykke

Svenske fiskere så ofte på nordlyset før de skulle ut og fiske. Da de så lyset danse over himmelen, trodde de det var refleksjonen fra massive fiskestimer. Lyset betydde derfor at de kom til å dra i land en enorm fangst.

Danskene trodde at lyset oppsto fra svaner som hadde flydd langt nord og satt seg fast i isen. Lyset kom fra at svanene hadde brutt seg fri fra isen, og vingene deres kastet opp isbitene til himmelen, som igjen kastet fantastiske refleksjoner som lyste opp himmelen.

Finnene trodde også at lyset ble forårsaket av dyr. De kaller nemlig fenomenet for ”revontulet” som direkte oversatt betyr “revens ild”. Navnet stammer fra en gammel finsk legende om noen mytiske rever. Da disse revene løp gjennom landskapet dro de halene sine mot fjell, stein og terreng, noe som forårsaket gnister som blusset opp og satte fyr på himmelen.

Hvorfor reise med Norwegian Travel?

Norwegian Travel leverer opplevelsesbasert turisme av høy kvalitet på nøye utvalgte destinasjoner i Norge. Vi tilbyr det beste fra norsk reiselivsbransje og aktivitetsturisme i Norge. Fra fjord til fjell. Fra vakre sandstrender til røffe klipper. Fra urbant byliv til total stillhet på de gamle fjellene.

  • Full refusjon inntil 7 dager før
    (Obs: Gjelder ikke ekspedisjonscruise)

  • En rekke unike opplevelser
  • Rask, sikker og enkel online bestilling
Trenger du hjelp?