Hvordan ta bilder av nordlyset

Nordlysfenomenet er en av hovedårsakene til at mange velger å reise på vinterferie i Nord-Norge. Du har sikkert sett mange fantastiske bilder av lysene før du bestemte deg for å dra på nordlysjakt – og kanskje var det nettopp disse bildene som gjorde at du fikk lyst å se lysene i levende live. Men hvordan kan du ta like fantastiske bilder selv? Det er ikke det letteste motivet å ta bilder av, spesielt ikke hvis du ikke er vant med å ta bilder om natten eller av lys. Under har vi satt sammen noen nyttige tips som forhåpentligvis kan gi deg noen tips på veien.

En nordlystur med hundeslede i Kirkenes
En nordlystur med hundeslede i Kirkenes


Manuelle innstillinger – Når du skal ta bilde av lysene, må du ha et kamera som lar deg bruke manuelle innstillinger (helst et speilreflekskamera), slik at du har full kontroll over de ulike innstillingene selv. Før du begynner å knipse, husk å sette kameraet ditt i manuell modus og sørg for at blitzen er skrudd av.

Bruk en tripod – Siden lysene er i stadig bevegelse, må du gjerne bruke lengre eksponeringstid for å få klare bilder. En tripod vil å holde kameraet stabilt mens du fotograferer.

Høy ISO – Du ønsker å få så mye av lyset som mulig på kameraet, og derfor må du sette opp lysfølsomheten (ISO-en) til et sted mellom 3200-6400. Dette gjør at sensoren kan fange opp mer lys på en og samme gang.

Vidvinkelobjektiv – Et vidvinkelobjektiv gjør at du får med deg mer av lysene siden du kan dekke større deler av himmelen. Disse objektivene er spesielt designet for fullformatskameraer og gir et bedre synsfelt som hjelper deg å fotografere nordlyset. Bruk en blenderåpning på f/2.8 eller det bredeste alternativet du har.

Fokus – Å stille inn fokuset manuelt er viktig når du skal fotografere nordlyset. Sett fokuset til «infinity» og fokuser manuelt på et lys i det fjerne (en stjerne for eksempel) og bruk dette som en markør for å sette fokuset.

Reservebatterier – Når du skal på nordlysjakt, kan det være lurt å ha et ekstra batteri i lommen. I kaldt vær tømmes batteriene gjerne fortere, og du vil ikke ende opp med tomt batteri rett før du får tatt blinkskuddet ditt!

Nordlysbilder med mobilen

Hvis du ikke har et spelreflekskamera og vil bruke telefonen i stedet, er ikke alt håp ute. Kvaliteten på mobilkameraene har blitt veldig mye bedre i nyere tid, og det er mulig å ta et godt bilde av nordlyset bare ved å bruke kamerainnstillingene på smarttelefonen. Bare husk å slå av blitzen, bruk manuelle innstillinger og sette fokus. Et tips kan være å se på noen fotoapper som spesifikt er laget for å ta bildet av nordlyset. En app som heter «Northern Lights Photo Taker App» (tilgjengelig for Apple iOS) er for eksempel et populært valg for iPhone-brukere som er på nordlysjakt.

Trenger du hjelp?