Hvordan ta bilder av nordlyset

Du har sikkert sett noen fantastiske bilder av nordlyset, og du lurer kanskje på hvordan du kan ta like episke bilder selv. Det er ikke det letteste motivet å ta bilder av, spesielt ikke hvis du ikke er vant med å ta bilder om natten eller av lys. Under har vi satt sammen noen nyttige tips som forhåpentligvis kan gi deg noen tips på veien. Men som med alt annet; øvelse mester, og nedenfor har vi satt sammen noen nyttige tips som forhåpentligvis vil gi deg noen tips på veien.

Hvor oppstår nordlyset?

De vanligste stedene å se nordlyset er i polarområdene, også kalt aurorasonen. Jo lenger nord du kommer, jo større sjanse har du for å oppleve nordlyset. Noen av de beste stedene i verden å se nordlyset inkluderer Finland, Grønland, Island, Sverige, Canada, Svalbard og Nord-Norge. Når du har bestemt deg for reisemål, er det et par ting du bør huske på før du legger ut på nordlysjakt. Vi starter derfor med forberedelsene

  1. Finn lysene – Ved å komme deg bort fra lysene!
    For å få sett lysene skikkelig er det viktig å komme deg bort fra lysforurensningen og dra vekk fra byen og alle sterke lys. Før du pakker kameraet, er det en god idé å gjøre litt research og finne de beste lokale utkikksstedene i regionen du er i.

  2. Følg med på værvarsel – og auroravarsel
    Det er ikke noe poeng i å dra på nordlysjakt når det er overskyet eller når det er for lyst til å kunne se kunne se lysene danse. For å kunne se nordlyset ordentlig trenger du en mørk og klar himmel.

    Det finnes også forskjellige apper og nettsteder med auroravarsel som kan hjelpe deg med å forutsi sjansene for om lysene oppstår i ditt område.
  3. Ta med reservebatterier
    Det kan det være lurt å ha med noen ekstra batteri på fotoshooten din. I kaldt vær tømmes batteriene gjerne fortere, og du vil ikke ende opp med tomt batteri rett før du får tatt blinkskuddet ditt!

  4. Bruk varme klær
    De arktiske områdene er kalde, så enten du jakter på lysene i Nord-Norge, Island, Grønland eller et annet sted, vil du mest sannsynlig legge ut på et kaldt eventyr. Temperaturen og værforholdene kan endre seg raskt i disse områdene, så det er best å kle deg godt, og i flere lag for å hjelpe deg med å holde varmen. Dette vil sikre at du får en god og minneverdig opplevelse – det er heller ingen som kan forvente at du skal klare å ta gode bilder med frosne, skjelvende fingre!
Tromsø, northern lights, mountains
Nordlyskveld i Tromsø

Det tekniske

  1. Bruk manuelle innstillinger (hvis du har det på kameraet ditt) – Når du skal ta bilde av lysene, er det best å bruke et kamera som lar deg bruke manuelle innstillinger (helst et speilreflekskamera), slik at du har full kontroll over de ulike innstillingene selv. Før du begynner å knipse, husk å sette kameraet ditt i manuell modus og sørg for at blitsen er skrudd av.

  2. Bruk en tripod – Siden lysene er i stadig bevegelse, må du gjerne bruke lengre lukkertid for å få klare bilder. En tripod vil hjelpe å holde kameraet stabilt mens du fotograferer.

  3. Lukkertid. Lengre lukkertid betyr mer lys, og det er det du ønsker når du skal ta bilder av nordlyset. Sett lukkertiden til 2 sekunder. Hvis det blåser, kan du endre det til 5 sekunder for å unngå mulige vibrasjoner når du tar bildet.

  4. Bruk en timer eller en fjernutløser. Når du bruker lengre lukketid, kan selv den minste bevegelse skaper forstyrrelser på bildet ditt. Hvis du bruker en timer eller fjernutløser er det mindre sjanse for at kameraet kommer i ubalanse og for at bildene blir uskarpe.

  5. Høy ISO– Du ønsker å få så mye av lyset som mulig på kameraet, og derfor må du sette opp lysfølsomheten (ISO-en) til et sted mellom 3200-6400. Dette gjør at sensoren kan fange opp mer lys på en og samme gang.

  6. Vidvinkelobjektiv– Et vidvinkelobjektiv gjør at du får med deg mer av lysene siden du kan dekke større deler av himmelen. Disse objektivene er spesielt designet for fullformatskameraer og gir et bedre synsfelt som hjelper deg å fotografere nordlyset. Bruk en blenderåpning på f/2.8 eller det bredeste alternativet du har.

  7. Fokus– Å stille inn fokuset manuelt er viktig når du skal fotografere nordlyset. Sett fokuset til «infinity» og fokuser manuelt på et lys i det fjerne (en stjerne for eksempel) og bruk dette som en markør for å sette fokuset.

Ta bilder med mobilen

Hvis du ikke har et spelreflekskamera og vil bruke telefonen i stedet, er ikke alt håp ute. Kvaliteten på mobilkameraene har blitt veldig mye bedre i nyere tid, og det er mulig å ta et godt bilde av nordlyset bare ved å bruke kamerainnstillingene på smarttelefonen. Bare husk å slå av blitzen, bruk manuelle innstillinger og sette fokus. Et tips kan være å se på noen fotoapper som spesifikt er laget for å ta bildet av nordlyset. En app som heter «Northern Lights Photo Taker App» (tilgjengelig for Apple iOS) er for eksempel et populært valg for iPhone-brukere som er på nordlysjakt.

Tips for en bedre komposisjon

Nå som du har kontroll på alle de tekniske detaljene, er det på tide å ta en titt på selve komposisjonen. Nedenfor er noen tips som kan hjelpe deg med å få nordlysbildene dine til neste nivå.

1) Få med mer enn bare himmelen

Mange som tar bilde av nordlyset, retter kameraet mot himmelen, noe som jo er fullt forståelig med tanke på hvor vakkert nordlyset faktisk er. Men for å skape den rette stemningen i bildet, er det viktig å inkludere flere elementer i bildet.

northern lights norway
Sørg for å inkludere mer enn bare himmelen i bildet ditt

2) Finn noe som kan speile nordlyset

Hvis du inkluderer elementer som kan reflektere lysene, som vann, snø eller is, får bildet en helt annen følelse. Et tips når det gjelder nordlysrefleksjoner er å plassere horisonten i midten av bildet.

water reflecting the northern lights sky
Vann som reflekterer nordlyset kan være veldig stemningsfullt

3) Inkluder menneskeskapte elementer

Bygninger eller andre menneskeskapte elementer, kan gi en større forståelse av omfanget av lysene, noe som både skaper stemning i bildet og gir oss en forståelse over hvor overveldende aurora faktisk er.

Northern lights gamme cabins kirkenes
En gammehytte i Kirkenes

4) Lag en interessant silhuett

Med den lange lukkertiden kan det være problematisk å inkludere mennesker og dyr, da alt som er i bevegelse vil skape uskarheter i bildet. Men hvis du tar bilde mot lysene, kan du lage en virkelig kul silhuett.

dog sledding tromsø silhouette northern lights
Silhuetter kan skape en kul effekt i bildet ditt

5) Se etter komposisjoner i henhold til bevegelsene til lysene

Når du har fått blinkskuddet ditt, husk å ha det gøy med det og prøv deg fram. Lek og lek med vinkler når du tar bilder og se etter komposisjoner i henhold til lysets bevegelser.

northern lights tromsø
Aurora lager mange spennende farger, former og fasonger

Hvorfor reise med Norwegian Travel?

Norwegian Travel leverer opplevelsesbasert turisme av høy kvalitet på nøye utvalgte destinasjoner i Norge. Vi tilbyr det beste fra norsk reiselivsbransje og aktivitetsturisme i Norge. Fra fjord til fjell. Fra vakre sandstrender til røffe klipper. Fra urbant byliv til total stillhet på de gamle fjellene.

  • Full refusjon inntil 7 dager før
    (Obs: Gjelder ikke ekspedisjonscruise)

  • En rekke unike opplevelser
  • Rask, sikker og enkel online bestilling
Trenger du hjelp?