Fjellturer i Åndalsnes og Romsdalen

Åndalsnes er kjent som tindehovedstaden og er et populært reisemål for de som ønsker å utforske de fantastiske fjellene i området. Åndalsnes ligger i enden av Romsdalen på Vestlandet, hvor du finner den smaragdgrønne elven Rauma, frodige daler og dramatiske fjelltopper. Hvis du vil se mer av fjellene i Romsdalen og ikke vet hvor du skal begynne, har vi samlet noen turtips til deg.

Rampestreken

Utsiktspunktet Rampestreken ligger 537 meter over havet og byr på fantastisk utsikt over hele Åndalsnes. Du starter turen fra sentrum av Åndalsnes og følger ruten til Nesaksla. Stien består av steintrapper laget av sherpasteiner fra Nepal, og det er også rekkverk du kan støtte deg til mens du går. Etter at du har gått i omtrent 1,5 timer kommer til Rampestreken. Utsiktspunktet består av en 20 meter lang stålrampe, hvor de siste 8 meterne går rett ut i luften! Når du er ferdig med å nyte utsikten, kan du fortsette å gå 15-30 minutter opp til Nesaksla, hvor du finner mange tur- og sykkelstier i tillegg til en restaurant hvor du kan nyte et nydelig kortreist måltid før du tar turen ned igjen. Romsdalsgondolen går fra Åndalsnes helt opp til Nesaksla, noe som gjør det enkelt å kombinere en tur til Rampestreken med en gondoltur. Dette er den lengste pendelbanen i Norge og gondolen byr på fantastisk utsikt over toppene og dalene i alle retninger.

Trollstigen

Trollstigen er en fjellvei og fjellovergang som knytter Valldal på Sunnmøre til Åndalsnes og Romsdalen. Her finner du kjente topper som Kongen, Dronninga og Bispen. Ved 1462 over havet finner du Bispen. Du kan gå til Bispen på omtrent 3-5 timer, og du kan også forlenge turen og fortsette til Kongen og Dronninga

Kongen strekker seg 1614 meter over havet og er lett tilgjengelig fra Trollstigen. Dette er en litt tøffere tur, som tar omtrent 6-8 timer å fullføre. Etter å ha nådd denne toppen kan du fortsette til Dronninga (1544 meter over havet). Uansett om du gå til Dronninga fra Kongen eller fra parkeringsplassen i Vikdalen, er dette en lang tur (8-10 timer). Alle toppene gir deg fantastisk utsikt over Trollstigen.

Hvis du vil, kan du kombinere fjelleventyret med en overnatting i hengekøye ved foten av Trollstigen. Der finner du et hengekøyeområde med tilgang til toalett, dusj og kjøkkenfasiliteter, i tillegg til to designerte grillområder.

fjelllandskap i romasdalen
De nydelige fjellene i Romdsalen

Romsdalseggen

Hvis du har lyst å dra på en fjelltur med en lokal guide som kjenner stiene like godt som sin egen baklomme, kan du bli med på en guidet tur til Romsdalseggen. Denne turen er 10 kilometer lang og tar omtrent 6-8 timer å fullføre. På denne turen passerer du kjente fjell som Trollveggen, Romsdalshorn, Isterdalen, Raumaelven, Biskopen, Kongen og Donninga før du når Nesaksla. Herfra kan du gå tilbake ned til Åndalsnes og stoppe ved utsiktspunktet Rampestreken på vei ned, eller du kan bli med Romsdalsgondolen ned igjen.

Litlefjellet

Litlefjellet er en “light-versjon” av Romsdalseggen, som er overkommelig for folk flest og derfor også veldig familievennlig. Det tar bare rundt 20-30 minutter å gå fra startpunktet, og likevel får du en fantastisk utsikt over Trollveggen, Trolltindene, Åndalsnes og Romsdalsfjorden. Her får du mye igjen for liten innsats.

Ruten er godt merket, og det er lett å finne frem. Du begynner turen i Venjedalen, cirka en kilometer fra Vengedalsvatnet. Turen starter ganske bratt, men stien er god, og det er derfor ikke like tøft å gå denne ruten som andre toppturer. Du vil omtrent 140 meter oppover før du kommer til Litlefjellet, som ligger 790 meter over havet.

Romsdalsstigen via Ferrata

Hvis du er ute etter et litt røffere eventyr, kan en introduksjon til Via Ferrata-klatring i Romsdalsstigen kanskje være et alternativ. Via ferrata betyr "jernvei" på italiensk og er en tilrettelagt klatrerute med faste stiger, kabler og broer, slik at du kan klatre i fjellet selv om du ikke har erfaring med fjellklatring. På steder der det mangler naturlige fotfester, er det satt inn trinn.

Intro-ruten vår tar 3-4 timer, og du trenger ikke har tidligere klatreerfaring for å være med. Du blir guidet av profesjonelle og sikret til fjellet med kabel hele veien. Hvis du har erfaring med klatring, kan du også leie ditt eget klatreutstyr og ta turen på egen hånd.

Trenger du hjelp?